Postez aici un articol scris de YO8TEH/M0JFF – Isidor despre utilizarea în YO a modului de lucru DMO (Direct Mode Operation), cunoscut în rețeaua Tetra și adaptat de el pentru modul de lucru DMR.
Practic, YO8TEH propune un mod standard de alocare a unor frecvente UHF și VHF pentru a putea comunica în mod simplex între transceivere DMR folosind TG-ul național (226), cele regionale (2262, 2263, 2264, 2265, 2266, 2267, 2268, 2268) și TG-ul EMMCOMM 226112, cu frecvențe comune (cu excepția 226112) dar Color Code diferențiat în raport cu districtul TG-urilor.
Interesant zic atât eu cat si alți radioamatori cu care am discutat asta, ar fi sa putem standardiza ceva canale DMO si a le programa in stații ca atunci când se ivește ocazia (speram sa nu fie nevoie) sa avem Plan B by default. Nu trebuie decât sa programam in stațiile personale o zona noua gen „YO DMO” unde putem pune TG-ul Național si cele locale in setări default DMO. Ca bonus putem avea si EMCOMM, poate ca un canal adițional. Nu costa nimic, nu trebuie investit in infrastructura. Ba chiar poate fi folosit de noi in momentul in care nu știm setările unui anumit repetor din orașele prin care trecem.
Programând cele 10 TG-uri DMO in stații si punând la RX TG-ul Național si pe cel local aferent zonei din care facem parte facilitam comunicațiile fără ajutorul internetului acolo unde este acoperire. Un coleg care trece prin anumite orașe nu trebuie decât să apese PTT in TG-ul Național DMO ori in cel Local aferent zonei in care este iar daca se afla in raza unui alt radioamator purtător de sarcina DMR DMO :), poate lua legătura cu acesta/aceștia fără probleme.
Las aici link-uri către articolul în care se descrie ideea acestui sistem DMO dar și către articolul în care găsiți frecvențele rezultate în urma consultării radioamatorilor din YO.