În fiecare an, pe data de 18 aprile, cei peste 3 milioane de radioamatori din toată lumea sărbătoresc ziua lor, Ziua Internațională a Radioamatorismului.
Ce s-a întâmplat pe 18 aprilie?
La data de 18 aprilie 1925, acum 98 de ani, a luat ființă Uniunea Internațională a Radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).
În anul 1920, un grup de radioamatori condus de profesorul Dragomir Hurmuzescu a avut iniţiativa de a înfiinţa un curs de radiocomunicaţii la Universitatea Bucureşti.
În România, primul radioclub a fost inițiat în 1926, iar în 1936 ia ființă Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte. În prezent, radioamatorii din România sunt reprezentați la IARU de Federația Română de Radioamatorism.
Potivit datelor de pe pagina ANCOM dedicată radioamatorilor, la data de 13 aprilie 2023, în România sunt autorizați un număr de 4.629 de radioamatori.
Radioamatorii au în comun pasiunea pentru tehnologiile radio și radiocomunicații. Radioamatorismul este în același timp și un serviciu de interes public, asigurând, în caz de necesitate, comunicații de urgență.
Radioamatorismul este o pasiune populară printre persoanele de toate vârstele. Această pasiune poate fi considerată în acelaşi timp şi un sport.
Începuturile acestei pasiuni datează încă de la sfârsitul secolului al XIX-lea, însă a început să fie practicată ca atare la începutul secolului XX. Radioamatorismul a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1919, pentru ca mai târziu, în anul 1925, să fie înfiinţat IARU. De pe teritoriul Statelor Unite, radioamatorismul a fost răspândit în întreaga lume, devenind un adevărat hobby și o modalitate excelentă și foarte utilă de petrecere a timpului liber.
Cum poți să te alături acestui hobby?
Tot ce trebuie să faci este să urmezi informațiile de pe acest link.
73 de YO3HEY!