Cum devin radioamator? Am auzit această întrebare de multe ori, chiar și eu mi-am pus această întrebare atunci cand am dorit să devin. Acesta este motivul pentru care am decis să scriu acest articol. Nu am pretenția că va fi o lucrare de licență, nici nu îmi propun asta. Sunt convins că vor exista comentarii din partea unor „puriști”sau așa ziși crocodili. Tot ceea ce vreau este ca rândurile care urmează să îi ghideze pe cei care caută informații, fără să mă substitui documentelor oficiale care trebuie învățate și respectate.
Să începem cu începutul. Deci, cine este autoritatea care reglementează această activitate/hobby/sport în România? Autoritatea se numește Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe scurt – ANCOM. Pe pagina ei găsiți tot ce aveți nevoie pentru a vă pregăti. Realitatea este că nu veți găsi așa ușor, de aceea am să vă ușurez căutatea. În alte state nu doar că gasești tot ce ai nevoie în cloud, ba chiar exemenul se susține online.
Ok, până vom ajunge să avem „o țară ca afară”, hai să vedem cum rezolvăm problema ACUM! Păi cel mai sigur este să începeți să studiați documentul care reglementează serviciul de radioamatori, acesta se găsește pe pagina ANCOM aici. Acest document reprezintă baza în procesul vostru de învățare. Din propria experiență, am constatat că simularile sau alte documente pe care le-am folosit pentru a învăța, nu au cuprins toate subiectele primite la examen. Deci este foarte important să-l parcurgeți și să rețineți cât mai multe informații.
Înainte de a ajunge la examen, ar trebui să ne punem întrebarea ce ne dorim să facem mai departe, cât de pasionați sau cât timp vom aloca acestui hobby. De ce spun asta? Pentru că, conform legislației, există 4 clase de autorizare, și anume: Clasa I-a, a II-a, a III-a și a IV-a. Certificatele de clasa I-a și a II-a sunt echivalente Certificatului de Examinare Armonizat pentru Serviciul de Amator (HAREC) stabilit în cadrul CEPT. Certificatul de clasa a III-a este echivalent certificatului CEPT Novice. Certificatul de clasa a IV-a este echivalent certificatului CEPT Entry-Class. În continuare ne vor referi doar la clasele de autorizare III și IV, doar pentru aceste două clase aveți dreptul să susțineți examenul la început.
Într-o descriere cât mai simplistă, diferența majoră dintre clase constă, dar nu se rezumă, la următoarele elemente: programa de examen și puterea folosită după autorizare. Pentru clasa a IV-a, spre exemplu, nu veți susține examen de radiotehnică, care se poate dovedi dificil pentru cineva care nu a pus în viața lui mâna pe un letcon. Veți fi limitați la o putere de emisie de 50W, absolut suficient pentru a începe să lucrați în VHF/UHF sau în benzile de unde scurte. Clasa a III-a va dă dreptul să emiteți cu dublul puterii de la clasa inferioară, și anume cu maxim 100W. Și încă ceva, nu puteți să optați pentru clasele II și I decât după ce obțineți minim clasa a III-a.
Să revenim la examen. În afară de documentul de reglementare, există câteva platforme cu simulări.
Nu le voi „aranja” într-o anumită ordine, nici nu sunt multe.
- Prima platformă de simulare examen este Testry Radioamator și poate fi găsită aici. Pe platformă pot fi găsite simulări pentru toate clasele;
- O altă platformă se numește Examen Online Radioamator YO și poate fi accesată aici. Este realizată de Francisc – YO6OWN și este aproximativ la fel ca prima platformă, pot fi realizate simulări pentru toate clasele;
- Un alt loc unde puteți găsi informații utile este pagina lui Edi – YO3RAM, care poate fi accesată aici. Nu este o platformă de simulare ca cele de mai sus dar oferă o mulțime de informații utile. Are și o secțiune de simulare pentru clasa a II-a dar nu atât de elaborată ca platformele dedicate;
- Dacă doriți să vă pregătiți cu ajutorul unor specialiști, dar nu aveți timp să mergeți la un radioclub local, soluția este să urmați cursuri online. Colegii de la Radioclubul DX Explorers organizează astfel de cursuri la distanță. Pentru a intra în contact cu ei și a vă înscrie la una dintre sesiunile de pragătire, trebuie să intrați pe acest link și să completați formularul. Pentru mai multe detalii puteți lua legătura cu Mihai – YO3CPR la adresa yo3cpr at gmail punct com.
- LATER EDIT – Între timp a apărut și o aplicație pentru telefonul mobil, deocamdată doar pentru sistemul de operare Android. Se numește YO Trainer și o puteți găsi aici.
Programa de examinare poate fi consultată pe pagina ANCOM la secțiunea „Radioamatori” de aici. În funcție de clasa de examinare aleasă (cls III sau IV), găsiți acolo tot ce este nevoie pentru a vă pregăti de exeminare. Recomadarea mea este să începeți, așa cum este normal, cu studierea programei și abia apoi să vă testați cunoștințele acumulate cu ajutorul platformelor de examinare. Pentru clasa a III-a CEPT novice puteți consulta programa aici iar pentru clasa a IV-a CEPT Entry-Class aici.
Pentru a obține certificatul de radioamator clasa a III-a se susțin următoarele probe de examen:
- Reglementări – probă scrisă;
- Protecția muncii – probă scrisă – Găsiți aici un ghid;
- Trafic radio – probă orală;
- Radiotehnică – probă scrisă, subiectele aici.
Singura diferență dintre examenul pentru clasele III și IV este că, pentru clasa a IV-a, nu se susține proba de radiotehnică.
Examenul de radioamator
Buuuun, am învățat, am simulat, what’s next? Păi… va trebui să vă înscrieți la examen. Cum faceți asta? Din fericire, în ultimii ani, probabil din cauza pandemiei, înscrierea la examen se poate face și online. Mă rog, nu chiar online în sensul acestui termen, dar ideea este că nu mai mergeți cu dosarul „cu șină la ghișeu”. Mai exact, tot ce trebuie să faceți este să descărcați documentul acesta, să-l completați și să-l trimiteți pe email împreună cu copia cărții de identitate sau a documentului emis de statul român care atestă șederea sau rezidența pe teritoriul României și o fotografie color recentă, tip pașaport 3×4 cm sau în format electronic cu o rezoluție de minim 300 dpi și raport 9:7. Toate aceste documente se trimit pe email, veți vedea în continuare și către cine.
În România există 5 Direcții Regionale ale ANCOM: București, Cluj, Iași, Muntenia și Timișoara. Repartiția județelor pe regiuni poate fi găsită aici. În funcție de apropierea față de direcții vă puteți înscrie la una dintre sesiunile de examinare organizare de acestea. Atenție, vă puteți înscrie să susțineți examinarea și reexaminarea la oricare dintre cele 5 Direcții Regionale, indiferent daca aveți domiciliul în altă regiune. Sesiunile de examinare sunt Ordinare și Extraordinare. Așa cum v-ați dat seama din denumirea lor, cele ordinare au un calendar fix în timp ce cele extraordinare se organizează în funcție de nevoi. ANCOM publică periodic aceste sesiuni de examinare aici. Pe acest link veți afla când, unde și la cine trimiteți email-ul cu documentele despre care vă vorbeam mai devreme. Tot în această pagină găsiți și rezultatele la examinare.
După susținerea examenului veți găsi rezultatele aici. Daca sunteți declarați admiși veți avea de parcurs încă câțiva pași. Dacă, însă, sunteți respinși, veți avea posibilitatea să susțineți înca o sesiune pe aceeași cerere și veți susține doar probele „picate”. Dacă sunteți declarați respinși la cele 2 sesiuni, va trebui să reluați procersul de înscriere. Atenție, chiar dacă v-ați înscris la examen în una din cele 5 Direcții Regionale, puteți susține restanțele în oricare dintre celelalte DR până la expirarea celor 2 sesiuni.
Candidații declarați admiși mai au un pas de făcut, solicitarea eliberării Autorizației individuale de radioamator și a Indicativului de apel, cererea este aici. Și acest pas se face prin trimiterea documentului pe email la o adresă pe care o veți primi în momentul examinării.
Indicativul de apel sau așa numitul „call sign” este un cod format din 5 sau 6 caractere. Primele două reprezintă țara, în cazul nostru YO, după care urmează o cifră de la 2 la 9 care corespunde districtului în care aveți domiciliul și 3 litere pe care le alegeți voi. După ce absolviti examenul de clasa a II-a veți putea opta pentru un indicativ format din 5 caractere (2 litere). În formularul de mai sus vi se sugerează să treceți mai multe variante de indicativ. Folosind acest link alegerea va fi foarte ușoară. Dacă indicativul dorit de voi nu se găsește în acest document, sunt șanse mari să fie liber. De ce spun că sunt șanse mari? Pentru că în acel document sunt doar indicativele active (valabile) la data respectivă. Conform legislației, cei care nu își reînnoiesc indicativele au dreptul să facă asta în decurs de 5 ani, timp în care indicativele lor sunt rezervate.
Eheeeei, dragii moșului, am ajuns la finalul poveștii 🙂 După ce veți primi Certificatul de radioamator și Autorizația individuală (badge) prin poștă, puteți să vă apucați de treabă. Cum s-ar zice, the sky is the limit!
Vă doresc mult succes și cât mai multe legături. Să ne auzim pe unde, 73 de YO3HEY!
Foarte bine scris, cu informații „la zi”, bine documentat și la obiect. Mulțumesc pentru articol. De asemenea, mulțumesc pentru bunăvoința de a aminti despre pagina mea.
Mă bucură faptul că radioamatorismul încă este văzut ca un hobby nobil, lumea încă mai este interesată de el. Radioamatorismul oferă o gamă variată de subdomenii de studiat și de practicat, ceea ce mă face să cred că ar putea deveni un hobby al viitorului, ce deja renaște precum pasărea Phoenix din cenușa-i proprie.
Mult succes celor ce vor să devină radioamatori! Au o mie de motive pentru a face asta.
Lumea se schimbă, iar a cunoaște niște lucruri în lumea viitoare, ar putea fi vital!
73 de YO3RAM, op. Edi
Bună, Edi, mulțumesc pentru comentariu și aprecieri. Să ne auzim cu bine, 73!
multumesc pt info
am o intrebare , si anume se poate da direct examen pt clasa a 3-a ?
multumesc pt raspuns anticipat.
Scrie in articol, este chiar cu BOLD: În continuare ne vor referi doar la clasele de autorizare III și IV, doar pentru aceste două clase aveți dreptul să susțineți examenul la început.
Domnul Dragos va multumesc pt rabdare si timpul pierdut cu mine , dar intentionam sa intreb daca pot ,,sari ,, peste examenul de clasa IV direct la clasa III sa nu fac 2 drumuri in tara .
Mie mi se pare mai mult decat evident că formularea” doar pentru aceste două clase aveti dreptul să susțineți examenul la început” este mai mult decât clară. Dacă tot nu s-a înțeles, răspunsul este DA, puteti susține examenul pentru clasa a III-a fară a trece prin clasa a IV-a.
multumesc
momentan site-ul https://radioamator.testry.ro nu functioneaza, pana fixez problema cu domeniul, puteti intra direct aici https://radioamator-testry.web.app
Multumesc pentru mențiune!
Buna seara!
Pe situl http://examyo.scienceontheweb.net/ am gasit urmatoarea informatie despre care nu stiu cat este sau nu de valida:
„IV – începător; Drept de a opera doar sub supravegherea unui radioamator de clasa III, II sau I.”
Puteti sau nu confirma cele de mai sus?
Va multumesc in avans!
Îmi pare rău să o spun, informația este eronată. Cu clasa a IV-a poți opera independent, nu ai nevoie de asistență din partea nimănui.
Va multumesc!
Bună ziua sunt nou in acest domeniu …deocamdată vorbesc doar in cb …dar as dori să fac cursuri doar pentru clasa lV….îmi place foarte mult dar nu prea am timpul necesar să particip la cursuri ….sunt din Brașov și aș dori o adresă unde as putea să merg și să învăț ,pentru a da examenul ….mulțumesc 73
Bună ziua sunt nou in acest domeniu …deocamdată vorbesc doar in cb …dar as dori să fac cursuri doar pentru clasa lV….îmi place foarte mult dar nu prea am timpul necesar să particip la cursuri ….sunt din Brașov și aș dori o adresă unde as putea să merg și să învăț ,pentru a da examenul ….mulțumesc 73
Bună dimineața, dacă nu vă ajută informațiile din articol nu știu să vă recomand alternative. Eu, personal, am învățat singur după aproape un an de ascultare pe rolink. Baftă la învățat și examen!
Mulțumesc
Un sfat ar fi, cumpără un handy ieftin, Baofeng UV-5R sau un Quansheng UV-K5(8), programează frecvența Rolink din zona ta, găsești frecvențele pe rolink.network, Postăvaru său Tâmpa, și stai la ascultare o perioadă. Așa poți să-ți dai seama despre ce e vorba, care sunt regulile, cum se face o legătură șamd. Dacă te “prinde” poți face pasul către autorizare. Dacă te mai pot ajuta cu ceva mă găsești pe Telegram cu indicativul YO3HEY. Succes!
Eu am dat examen direct clasa a III-A, doar făcând teste pe,, testry,, de care se vb și în comentarii, nu există cursuri speciale în acest sens, dar vă îndemn sa faceți teste la clasa care doriți, erau și răspunsuri cu rezolvari să înțelegeți logica, eu am scos la xerox întrebările pt clasa de examen cele care nu le stapaneam le-am bifat și seara mă ocupam o ora de ele sifaceam un test pe,, testery,, care momentan se pare. ca nu merge dar citește comentariile sa vad dac este alternativă
Indicativul de apel se atribuie numai claselor 1 si 2? Asa se intelege din documentul ANCOM.
„(3) Atribuirea indicativelor se realizează în următoarele condiții cumulative:
b) deținerea de către solicitant a unei autorizații de radioamator de clasa I-a sau a II-a”
Eu nu am gasit aceasta prevedere in dispozitia ANCOM. Poti preciza cu exactitate articolul ? Multumesc.
Vad ca nici site-ul https://radioamator.testry.ro nu functioneaza nici acum si nici https://radioamator-testry.web.app… Cum pot sa gasesc informatiile?
Bună, Ovidiu! Din păcate nu am niciun control asupra conținutului terț, dacă platformele respective nu mai funcționează sau au alte probleme, nu știu ce sfat să-ți dau. O să încerc să-i contactez în curând.
o sa incerc sa repar testry. nu stiam daca mai e folosit sau nu.
Multumesc mult, Cosmin, pentru rapiditatea cu care ai răspuns dar, mai ales, pentru veștile bune 🙂
Incercati pe examyo.scienceontheweb.net
Acolo este si link catre github, si scrie ca Testry foloseste acelasi baza de date
Success!
Buna ziua! Puteti confirma ca, clasa de autorizare iV poate emite in toate benzile de unde scurte?
Sună ciudat întrebarea, dar am înțeles ce vrei să spui. Răspunsul îl găseai și în text dacă citeai cu atenție. Da, cu clasa a IV l-a poți emite în orice bandă, daaaaaar… aștept să citești cu atenție articolul și să-mi spui care este limitarea. 😃
Bună ziua!Prin anii 80 am făcut cursul cu dl.Ciobanita,am dat examen și am obținut indicativ care a fost activ pana în 1990.Pot reactiva indicativul pe carel-am avut el neapărat în call book.Cum trebuie procedat? Mulțumesc pentru răspuns! 73 !
Bună, Vatea. Nu sunt foarte sigur dar cred că nu mai este valabil. Cel mai sigur este să întrebi asta la ANCOM pe http://www.ancom.ro. Dacă nu te descurci cu asta, lasă un mesaj aici și te ajut cu ceva numere de contact.
Multumesc Dragos pentru articol, de cand l-ai scris am dat link catre el pentru persoane care cocheteaza cu acest hobby, unul dintre ei este radioamator in prezent, a avut curaj sa incerce, 73 de YO3BEE
Cu mare drag, mă bucur dacă am reușit să fiu de folos.